Nadia är Smakmästaren!

En paella med arabiska smaker blev vinnarrätten när första upplagan av matlagningstävlingen Smakmästaren avgjordes på Rinkebystråket lördag 12 maj 2018. Fyra lag fick laga sin favoriträtt live inför jury och publik, på utekök på marknaden Lilla bazaar. Efter två timmars intensiv kökskonst kunde en enhällig jury utse Nadia Houri Mediana, 45 år, till vinnare.

Hej Nadia, grattis till vinsten!
– Tack! Det känns fantastiskt. Det var roligt, men ganska nervöst. Jag tror jag lyckades behålla lugnet.

Du lagade en paella med arabiska smaker. Varför?
– Jag älskar paella! Det är både min och min dotter Fatimas favoriträtt. Jag lagade med torsk, bläckfisk och räkor. Jag har koriander i, det ger en speciell och mycket god smak. Och så gurkmeja, både för färg och smak. Allra helst gör jag paella på grillen, då blir den ännu godare.
Till tävlingen ville jag ha ett enkelt tillbehör, så att smakerna i paellan kommer fram ordentligt. Jag serverade med vitlöksbröd med tomathack. Bara hackade tomater, lite olivolja, salt.

Varifrån kommer ditt matintresse?
– Jag är född och uppvuxen i Algeriet, och har lagat mat hemma sedan jag var liten. Sen har jag bott 25 år i Spanien, innan jag kom till Sverige för åtta år sedan. Jag blandar gärna smaker, och matinspirationen till mina rätter kommer från dessa länder.

Juryn tyckte att du satte smakerna mycket bra, att du arbetade metodiskt och fokuserat, och att du ”hade känsla, det där som inte riktigt går att beskriva och som är svårt att få ner i ett recept.” Har du erfarenhet från kök?
– Ja, när jag bodde i Spanien jobbade jag en del inom catering. Och så startade jag en YouTube-kanal (Nadia love cooking) där jag lagade mat, bakverk och delade recept och tips. Kanske jag ska ta upp den igen!

Hur ser framtiden ut?
– Just nu pluggar jag vård- och omsorgsprogrammet. Det vore en dröm att jobba som kock, men jag gillar att laga den mat som jag gillar. Jag drömmer om att någon gång i framtiden ha en egen restaurang, en liten restaurang med utvalda rätter.

Är du en tävlingsmänniska?
– Lite grann kanske. Jag har precis anmält mig till ”Sveriges bästa paradrätt” också. Hoppas att jag kommer med!

Laga Nadias vinnande paella!

 

Hitta hit