Paella med arabiska smaker

Recept av Nadia Houri Mediana, vinnare Rinkeby Smakmästare 2018

Ingredienser, för 4 personer:
4,5 dl ris
75 g skivad bläckfisk
75 g skalade räkor
8 räkor med skal
200 g torskfile
2 tomater, skalade och hackade
1 schalottenlök
1 paprika
5 långa skärbönor
5 stora vitlöksklyftor
1 fisk- och grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
5 msk olivolja
smaka av med salt och nymald svartpeppar
saffran
färsk koriander
en nypa gurkmeja

Stek i paella-panna (diameter 40 cm) – eller allra helst på grill!

Gör så här:
Låt vattnet koka upp med buljongtärningen.

Finhacka schalottenlök och tomater. Stek i het olja tills det börjar ta färg. Rör om med träsked ofta, så att det inte bränner fast. Lägg åt sidan.

Skär paprikan i smala stavar. Skär av spetsen på bönorna och skär dem i fyra delar. Tillsätt paprika, bönor, lök och tomat i buljongen och låt koka ett par minuter. Lägg i vitlöksklyftorna med skal. Låt puttra tills allt fått fin färg.

Skär bläckfisken i ringar/skivor, och dela torsken. Stek hastigt.

Tvätta riset och stek ett par minuter i paella-panna. Tveka inte att ta mer olivolja!

Tillsätt tomat- och lökblandningen, övriga ingredinser och ungefär 8 dl av buljongen. Rör om och täck med aluminumfolie. Låt koka upp och lämna på hög värme cirka 10 minuter.

Stäng av plattan/ta bort från grillen. Låt stå övertäckt ytterligare ett par minuter.

Hacka färsk koriander. Lägg upp snyggt, strö över koriander och servera med klyftad lime vid sidan.

Avnjut din paella med vitlöksbröd med hackade tomater, olivolja och salt.

Hitta hit